Kako su pojedini bendovi dobili imena?


Poznati muzičari su oduvek imali različite metode za kreiranje imena svojih bendova.

1. AC/DC

Braća Malkolm i Angus Jang su ideju za ime benda dobila od njihove sestre Margaret, koja je videla inicijale AC/DC na šivaćoj mašini! Naime, oznaka AC/DC na nekom električnom uređaju označava da taj uređaj može koristiti i naizmeničnu i jednosmernu struju za svoj rad. Oni su istakli da taj naziv simboliše energiju i ljubav njihovog benda prema muzici.

 2.Rammstein

Ovaj čuveni nemački bend ime je dobio po zapadnonemačkoj vojnoj bazi Rammstein gde se tokom avio-mitinga desila nesreća 1988. godine.

3.The Rolling Stones

Članovi ove legendarne grupe su ime The Rolling Stones odabrali prema pesmi koju je 1948. godine snimio američki bluz muzičar Madi Voters, poznat kao otac blues muzike.


4.Pink Floyd

Ime Pink Floyd nastalo je kao spoj imena dvojice poznatih bluzera: Pinka Andersona i Floyda Councila. 


5.Iron Maiden


Iron Maiden, jedan od najboljih hevi metal bendova svih vremena, svoj naziv duguje filmu The Man in the Iron Mask iz 1939. godine.


6.Duran Duran


Duran Duran, grupa koja je prodala više od 100 miliona ploča širom sveta, ime je dobila po doktoru Durandu Durandu, negativcu iz filma Barbarella.


7.Depeche Mode


Depeche Mode je prodao preko 70 miliona albuma i njihova muzika je imala uticaj na mnoge muzičare. Bend je oformljen 1980. godine u Bazildonu, a ime mu je nadenuo Dejvid Gan – nastalo je od naziva francuskog modnog časopisa.


8.Black Sabbath


Ovaj legendarni hevi metal bend iz Birmingema prvobitno se zvao Earth, a svoju prvu pesmu nazvao je Black Sabbath. Nakon što se kasnije ispostavilo da već postoji grupa koja se zove Earth, ime benda je promenjeno u Black Sabbath.


9.Oasis


Oasis je bila engleska rok grupa koja je zvanično prestala da postoji dana 8. oktobra 2009. Priča o nastanku imena benda kaže da je Noel Galager kao mladić bio član ekipe koja je radila na turneji grupe The Inspiral Carpets, koja je nastupala i u Oasis Leisure Centru. Plakat sa tog koncerta godinama je krasio zid njegove sobe, čak i u vreme kada je s bratom osnovao grupu Rain. Ubrzo mu je predložio da je nazovu Oasis.


10. Bring Me the Horizon


Ime britanskog metalkor benda Bring Me the Horizon dolazi od poslednje rečenice iz filma Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, u kojoj kapetan Džek Sperou kaže Now, bring me that horizon.


11.Fall Out Boy


Fall Out Boy su osnovani početkom 2001. godine od strane Pita Venca i Džoa Tromana. Prve dve svirke imali su kao bezimen bend i odlučili su da bi publika trebalo da bude ta koja će im neduniti naziv. Neko je predložio da to bude Fallout Boy, aludirajući na pomoćnika Radioactive Mana iz crtaća Simpsonovi.


12.Green Day


Green Day (zeleni dan) je termin koji se upotrebljava za osobu koja je ceo dan provela pod dejstvom marihuane. Bili Džo Armstrong je napisao pesmu Green Day, a tako je nazvao i svoj bend, koji je prodao više od 60 miliona ploča širom sveta. Inače, pre toga je bio poznat kao Sweet Children.


13.Pantera


Pantera, jedan od najpopularnijih metal bendova svih vremena, nazvan je po kolima tragično preminulog gitariste Dajmbeg Darela.


14. Avenged Sevenfold


Naziv ovog popularnog američkog sastava koji iza sebe ima šest studijskih izdanja, vodi poreklo iz Knjige postanja-prva Mojsijeva u Bibliji (If Cain shall be avenged sevenfold, then Lamech seventy-sevenfold).


15.Children of Bodom


Bend Children of Bodom se isprva zvao Inearthed, da bi kasnije, inspirisan ubistvima na jezeru Bodom u Finskoj, promenio ime u ono pod kojim ga danas znamo.


16.Dream Theater


Dream Theater je oformljen 1985. godine, a njihovi albumi slove za najbolje kada se govori o progresivnom metalu. Prvobitno ime benda bilo je Majesty, a kasnije je otac Majka Portnoja predložio da ga nazovu po filmskoj kući u Montereju, gradu u kome je živeo.


17.Thirty Seconds to Mars


Bend Thirty Seconds to Mars poznatog glumca Džareda Letoa postoji od 1998. godine, a njegov naziv je preuzet iz dela jednog profesora sa Harvarda.


18.Dire Straits


Dire Straits je bila britanska grupa koja je postojala od 1977. do 1995. godine. Ime Dire Straits (žargonski u škripcu) dao joj je cimer bubnjara Pika Vidersa, jer su članovi benda na početku karijere bili u teškoj finansijskoj situaciji.


19.Linkin Park


Čester Benington je predložio ime Lincoln Park zato što je često prolazio ulicom tog naziva u Santa Monici. Međutim, kada je trebalo da dođe do registracije domena, Lincoln je sticajem okolnosti promenjen u Linkin (linkinpark.com).


20.Misfits


Misfitsi se smatraju rodonačelnicima horor-pank žanra, a njihov naziv dolazi od filma The Misfits, koji je bio poslednji ne samo za Klarka Gejbla, već i za Merilin Monro.


21.My Chemical Romance


Ime je dobila po knjizi Irvina Velša Ecstasy: Three Tales of Chemical Romance.


22.Sepultura


Njihovo ime potiče od portugalske reči sepultura, što znači grob, grobnica, a izabrano je nakon što je Kavalera preveo tekst pesme Dancing on Your Grave, benda Motorhead.


23.Bijelo dugme


Ova grupa se prvobitno zvala ,,Jutro" , da bi 1974.godine objavom singla ,,Kad bi bio bijelo dugme" promenili ime.


24.YU grupa


Ova grupa se na predlog Kornelija Kovača zvala ,,Idejni posed",da bi kasnije promenili ime. 


25.Van Gogh


Bend je dobio ime po slikaru Vincentu Van Goghu. 


26.EKV


Bend se prvo zvao  ,,Katarina druga"  da bi onda  promenili ime u ,,Ekaterina velika".Bend je dobio ime po ruskoj carici. 


27.Kiss(knight  in  satan's  service)


Zbog kontroverznog ponašanja članova benda o imenu grupe su se pričale brojne loše stvari. Primera radi, mnogi su ga povezivali sa sotonom. Međutim, istina je da su oni bend navodno nazvali po pesmi ,,Looking for a Kiss" grupe ,,New York Dolls" i da su želeli nešto kul, što se i dogodilo jer slova SS izgledaju poput munja. Sa druge strane, zbog prevelike sličnosti sa oznakama nacističkih SS trupa, simbolu koji je danas zabranjeno prikazivati u Nemačkoj, svi albumi i roba grupe u toj zemlji imaju izmenjenu verziju logoa, u kome SS liči na obrnuto ZZ.


28.Moby dick


Dobili su ime po istoimenom romanu Hermana Melvilla.


29.ABBA


Agneta,Björn,Benny,Anni(početna slova imena članova su korišćena za ime grupe).

30.Riblja čorba

Jedan od svakako najpoznatijih rok bendova kod nas, „Riblja čorba“, ime je dobila igrom slučaja. Bora Đorđević i Miša Aleksić su 1978. godine sedeli u bašti „Šumatovca“, smišljajući ime budućeg benda.

Bilo je različitih predloga, a Bora se u startu usprotivio imenu „Bora i ratnici“, ne želeći da sebe stavlja u pravi plan. U šali je predložio ime „Riblja čorba“, ali su se dogovorili da bend ponese ime „Popokatepetl“.

Ipak, za susednim stolom je sedeo novinar Zoran Predić, kome se očigledno dopao Borin šaljivi predlog i već posle dva dana u „TV reviji“ je osvanuo tekst o novom bendu „Riblja čorba“.

31.Kerber

Kerber je nastao 1981. godine od članova grupe ,,Top", koja je do tada imala solidnu lokalnu karijeru, ali koja do tada nije bila stabilna, jer su članovi često privremeno svirali za tada popularnije bendove.

Naziv grupe je ime bića iz grčke mitologije, troglavog psa sa zmijskim repom koji čuva ulaz u podzemni svet.

32.Prljavo kazalište

Grupa ,,Prljavo kazalište" je nastala 1977. godine, a ime je inspirisano stripom ,,Alan Ford" tačnije jednom epizodom u kojoj se pojavljuje ,,Prljavo kazalište".

33.Smak

Grupu ,,Smak" su decembra 1971. godine osnovali Točak, Kepa i Zoran Milanović. Naziv grupe je određen na osnovu istoimenog dramskog kolaža, koji je tada bio postavljen u Kragujevcu, a koji je bio posvećen streljanju đaka u Drugom svetskom ratu.

Sem toga, ,,SMAK" je i skrećenica za ,,Samostalni muzički ansambl Kragujevac”.

34.Galija

Nenad Milosavljević je rodjen 1954. godine u Nišu. Dosta se bavio muzikom još u tinejdžerskim godinama. Sa 23 godine je počeo da radi sa grupom ,,Dva lustera", koja ubrzo menja naziv u ,,Galija", po nazivu kafane u kojoj su su članovi sastajali.

35.Colonia

,,Colonia Aurelia Cibalia je latinsko ime za Vinkovce, odnosno Vinkovci su bili kolonija rimskog cara Marka Aurelija, tako da je bilo pitanje hoće li biti Colonia ili Aurelia, na kraju je ispalo Colonia i mislim da smo dobro pogodili."- kaže Boris Đurđević i objašnjava ime benda Colonia.

36.Hladno pivo

I dok je bivši član Ramireza, Aljoša Šerić, ime svojeg novog benda Pavel, kako sam kaže, osmislio još pre nekoliko decenija, Hladno Pivo i Majke imena su dobili impulzivno - Hladno Pivo nakon što je bend dočekala gajba piva, uz komentar ,,ima li išta bolje od hladnog piva˝, a ime benda Majke navodno je proizašlo iz interne zezancije da su ,,dobri kao majke˝. 

37.Film

Legendarni Film svoje je ime navodno dobio tako što je jedan od članova benda u sebi izgovarao abecedu, a kad su ostali rekli stop, bio je na slovu ,,F˝, stoga je Jura Stublić odabrao ime Film. 

38.Piloti

Kiki je oduvek želeo da bude pilot, otac gitariste Gorana Bogičevića je takođe bio pilot, imali su neke pilotske uniforme i, normalno, odlučili da postanu Piloti.

39.Zana

Zana je nazvana po svojoj vokalnoj solistkinji.

40.Parni valjak

Po svom hitu, znate ono:,,Ja sam parni valjak, pazi da te ne povalim."

41.Xenia

Po vlastitoj Kseniji.

42.Buldožer

Po pesmi ,,Nekog trebaš voleti, pa makar i buldožer."

43.Azra

Azra nosi ime po Heineovoj pesmi ,,Azra".

44.Leb i sol

Ime je nastalo po starom makedonskom običaju da se gostu prilikom ulaska u kuću ponudi hleb i so,a naši junaci jednostavno nisu uspeli da se sete ničega pametnijeg. 

45.Oktobar 1864

Prava istina uopšte nije toliko zanimljiva. Naime, prilikom zajedničkog izlaska tek okupljenog benda, Tanja Jovićević je na vratima toaleta jednog kluba (pretpostavlja se da je u pitanju bila „Akademija“) videla natpis „Oktobar 1864“ koji se dopao članovima grupe, ali i samoj Tanji, te su odlučili da se tako nazovu.

46.Crvena jabuka

Jedan od najpoznatijih domaćih rok kritičara i autor „Ex YU rock enciklopedije“ Petar Janjatović smatra da je grupa u početku stvarala pod velikim uticajem The Beatlesa. „Odlučili su da se zovu Jabuka jer su The Beatles imali svoju čuvenu diskografsku kuću ,,Apple". 

Sedoše u kafanu “Lipov lad” na beogradskom Bulevaru Revolucije i počeše da prave listu: Lipov lad...

Originalno objavljeno na stranici www.hellomagazin.rs/domace-vesti/kako-su-poznate-jugoslovenske-grupe-dobile-imena-video/ © Hello! magazin

47.Bulevar

Sedoše u kafanu ,,Lipov lad” na beogradskom Bulevaru Revolucije i počeše da prave listu: 

Lipov lad, Čaša, Tanjur, Bulevar… 

… obilno ga zalivajući pićem.  

48.Zabranjeno pušenje

Nema te kancelarije i tih vrata na kojima ne piše:,,Zabranjeno pušenje". Čista besplatna reklama. 

49.Generacija 5

Kada je moj brat napravio bend, imao je problem oko naziva, nije znao kako grupu da krsti, a to je bilo vreme kad sam se ja bavio kompjuterima. Oni su tada počeli da zauzimaju svoje mesto u svetu… U privredi, u industriji, u svemu.Pisalo se da se pojavljuju kompjuteri pete generacije. A oni su kao klinci bili jako moderni, i ja sam mislio da će svirati nešto novo i moderno, pa sam rekao bratu da bi mogli da se zovu „Generacija 5″ i tako je i bilo.“-izjavio je Aleksandar Sanja Ilić,gostujući u emisiji „Mojih 50“ na Naxi radiju.

50.Slatki greh

Bend Slatki Greh postoji na našem zvezdanom nebu od sada već daleke 1977. godine, kada je nastupao pod nazivom ,,Lira show bend".U aprilu 1980. godine, bend ostaje bez pevačice Spase koja zasniva porodicu i povlači se iz benda. Par dana posle toga pojavljuje se...znate već ko, Brena. Tada je imala tek 18 godina i počela da nastupa sa bendom u Bačkoj Palanci u u hotelu ,,Galeb". Sa prvom pločom, na ideju kompozitora Milutina Popovića Zahara, bend 1982. menja ime u ,,Slatki greh" , a posle onog čuvenog Minimaksovog ,,Nedeljnog popodneva", kada ih je prvi put ugledo milionski TV auditorijum, a Mića potom u svim svojim emisijama stalno pominjao Brenu, dodajući i ono ,,lepa", za pola godine svi su znali za Lepu Brenu i Slatki greh. Tako je i ostalo.

51.Pear Jam

Vodeći vokal Eddie Vedder je imao sjajnu baku zvanu Pearl, a sam bend je voleo Neil Younga i njegovim skakutavi performans i iz te nimalo očekivane kombinacije, nastaje Pear Jam (jam – skakutati, igrati, cupkati).

52.Thin Lizzie

Ovaj bend je prepravio ime lika - robota iz stripa „The Dandy“ koje je glasilo Tin Lizzie (Limena Lizi). Slovo h je dodato kao igra reči jer bi sama reč tako više zvučala irski – izgovorena irskim akcentom kojim su i sami govorili – i tako je ime zadržano.

53.Backstreet Boys

Da, ubacićemo i njih u ovaj miks. Ovaj generički muški bend je imenovan po osnivaču grupe, Lou Pearlmanu. On ga je krsti po Backstreet tržnici iz Orlanda gde su tinejdžeri dangubili. Sasvim prigodno, zar ne?

54.Arcade Fire

Ovaj čuveni indi rok bend je dobio svoje ime po sećanjima iz detinjstva pevača Wina Butlera. Njemu je jedan od dečaka preneo vesti o igraonici koja je izgorela, stravičnom požaru u kom je poginulo mnogo dece.Priča je potpuno neistinita,ali ime je opstalo kao i sećanje.

55.Guns n’ Roses

Priča iza ovog imena priča je vrlo jednostavna, ali i vrlo zabavna. Originalnu postavu su činili članovi dva različita benda – L.A. Gunsa i Hollywood Rosea. Ne treba biti genije i videti kako su došli do današnjeg naziva grupe.

56.Lynyrd Skynyrd

Ovi dugokosi, južnjački rokeri su sebi dali ime po svom vremešnom direktoru škole, Leonardu Skinneru, koji im je neprekidno pridikovao o njihovim frizurama. Kao znak bunta prema ovom čoveku, usvajaju njegovo ime i prepravljaju ga na šašav način.

57.The Ramones

Oni su prvi bend u kome je svaki od članova benda imao lažno prezime. Ovo su zapravo videli od Paula McCartneya, koji se koristio imenom Ramon kako bi se prijavljivao istim u hotele u nadi da će izbeći tako obožavaoce i medije.

58.Rush

Ime je prilično prosečnog karaktera, odgovara ovim zvezdama progresivnog roka. Bili su u žurbi kada su smišljali ime pred samu svirku i sa obzirom da su bili u frci odabrali su naziv Rush (jurnjava, žurba, frka). Mudro, ne?

59.Sha-Ila
Ovaj dvojac dobio je ime po nadimcima njihovih članova;oni su bili Nenad Aleksić Sha i Vladimir Ilić Ila.Danas samostalno nastupaju. 
 
60.187
Ova rap grupa je verovatno do inspiracije za svoje ime dosla gledajuci film ,,Unistitelj"(Demolition man),gde se pominje sifra 187 koja u tom filmu znaci ,,ubistvo,smrt,ubistvo".

61.Neki to vole vruce

Logicno je,da je ovaj dvojac dobio ime po istoimenom filmu.

Izvori:

Kafenisanje

Aleksandar  Đorđević-blog

Wikipedia 

Blic

dnevnik.hr

Index 

Prva

6yka 

Adria Daily 

Slatki greh-blog 

 

Trenutno najcitaniji tekstovi

Pesme koje imaju izvesne slicnosti(obrade i/ili plagijati)

Citati o umetnosti

Estrada i podzemlje