Kreće se lađa…ne FRANCUSKA, nego ITALIJANSKA

Iako smo učili u školi i pevali pesme o „lađi francuskoj“ koja je prebacivala naše pretke na Krf, lađa je zapravo u najvećoj meri bila italijanska. Ili bolje rečeno, bilo je i francuskih i britanskih lađa, ali ubedljivo najveći broj lađa su bile italijanske i italijanske lađe su prevezle najveći broj srpskih vojnika. Brojke to dokazuju. Srpsku vosjku i izbeglice prevozilo je:

-6 velikih italijanskih prekookeanskih brodova,
-2 pomoćne francuske krstarice,
-6 brodova-bolnica (5 italijanskih, 1 francuski),
-2 mala italijanska broda-ambulante,
-34 srednja i mala parobroda i pomoćna plovila (15 italijanskih, 15 francuskih, 4 engleska).
To je ukupno: 28 italijanskih (ubedljivo najvećeg kapaciteta), 17 francuskih i 5 engleskih brodova. Od 12. decembra 1915. do 22. februara 1916. prevezeno je više od 300.000 ljudi, srpskih vojnika i izbeglica, uključujući i 22.928 ratnih zarobljenika, mahom Austrougara, koje je zarobila Srpska vojska.
Ako se računa angažovano ljudstvo, brojke su ponovo ubedljive u korist Italijana. Italijanske sanitetske ekipe su bile daleko najbrojnije, a njihova mornarica je zaustavljala jake pokušaje prodora Austrougarih brodova na Jadranu, ne popustivši sve dok se i poslednji Srbin nije ukrcao na brod za Krf. Takođe su sve vreme rata štitili i morske prilaze Krfu. U tim borbama Italijani su imali značajne gubitke.

Izvor:Vidovdan

Srodne teme:

Svi znamo pesmu ,,Kreće se lađa francuska" ali POGREŠNO, original je TUŽNIJI nego što možete da zamislite!

Trenutno najcitaniji tekstovi

Pesme koje imaju izvesne slicnosti(obrade i/ili plagijati)

Citati o umetnosti

Estrada i podzemlje