Istorijat pesme ,,The House of Rising Sun"

,,The House of Rising Sun" je američka narodna (folk) pesma koju su svetski poznatom napravili engleski blues sastav ,,The Animals" 1964.

Odmah je postala hit broj 1 u Britaniji, Švedskoj i Kanadi. U nekim varijantama zove se ,,House of Rising Sun" ili ,,Rising Sun Blues",to je pesma koja govori o životu koji je otišao u pogrešnom smeru u New Orleansu. Interes za tu pesmu je ponovno oživeo kada je reditelj Martin Scorsese uzeo kao podlogu za svoj film ,,Casino" iz 1995 godine.

Kao i mnoge klasične narodne balade, autorstvo pesme ,,The House of Rising Sun" je nejasno. Neki muzikolozi govore da se ona temelji na tradiciji balada koje su doneli sa sobom prvi američki doseljenici u 18. veku poput pesme ,,Unfortunate Rake".

Orguljaš Alan Price iz Animalsa tvrdio je da je to izvorna engleska narodna pesma iz 16. veka o bordelu iz Sohoa (London), te da su tu pesmu engleski emigranti doneli sa sobom u Ameriku, a tamo je doživela prilagođavanje na okruženje New Orleansa .

Najstariji poznati poznati muzički zapis te pesme potiče iz 1933, a snimili su ga apalačijski muzičari Clarence Tom Ashley i Gwen Foster. Ashley je rekao da je pesmu čuo svog dede, Enocha Ashleya.

Nakon toga pesmu je 1938. godine snimio Roy Acuff, potom je snimio i Woody Guthrie 1941 godine. Pesmu je izveo i Frankie Laine pod nazivom ,,New Orleans" na svom albumu iz 1959 Balladeer. Pesmu je takođe izvela i Joan Baez na svom istoimenom debi albumu 1960 godine.Iste godine pesmu je snimila i Miriam Makeba.

Pred kraj 1961 i Bob Dylan snimio je ,,House of the Rising Sun" na svom prvom albumu ,,Bob Dylan", objavljenom u martu 1962

U jednom razgovoru s novinarima, pevač Animalsa, rekao je da je tu pesmu čuo prvi put u jednom klubu iz Newcastla, gde je otpevala folk pevačica Johnny Handle. Kako su Animalsi upravo tad bili na turneji sa Chuck Berryem, izabrali su upravo tu pesmu, jer su hteli  da izvedu nešto karakteristično.




Trenutno najcitaniji tekstovi

Pesme koje imaju izvesne slicnosti(obrade i/ili plagijati)

Citati o umetnosti

Estrada i podzemlje