Kakve se to priče kriju iza 5 poznatih pesama?

Iako ste ove hitove čuli nebrojeno mnogo puta, možda još niste upoznati sa nekim interesantnim detaljima u vezi njihovog nastanka. Svaka od ovih pesama ima neku priču iza sebe. Saznajte šta je bila inspiracija njihovih autora.

1. Bob Marley I Shot the Sheriff (1973)

Marleyeva devojka u vreme snimanja pesme, Esther Anderson, je u biografskom filmu o poznatom rege  oralnu kontracepciju, čemu se Bob žestoko protivio. Ovu tezu ilustruje druga strofa pesme: „Sheriff John Brown always hated me, For what, I don’t know: Every time I plant a seed, He said kill it before it grow.“



2. Chic Le Freak (1978)


Veliki disko hit grupe Chic nastao je iz frustracija njenih članova, Nilea Rodgersa Bernarda Edwardsa, činjenicom da nisu pušteni u klub Studio 54 novogodišnje noći 1977. godine. Prvobitni refren pesme je umesto „Freak out!“ glasio „Fuck off!“. Na kraju se ispostavilo da je za nesporazum sa vratarima odgovorna Grace Jones (inače osoba koja ih je pozvala) jer je zaboravila da stavi njihovo ime na spisak gostiju.



3. The Beatles Yesterday (1965)


Yesterday je jedna od najčešće obrađivanih pesama svih vremena. Muzika za singl sa albuma Help! se Paulu McCartneyiju navodno javila u snu. Kada je probao da je prvi put odsvira na klaviru, pojavila mu se sumnja da je u pitanju plagijat, tj. da je podsvesno preuzeo tuđu melodiju. Budući da nije mogao da otkrije o kome se radi, mesec dana se raspitivao među kolegama muzičarima o njenom navodnom poreklu. Tek kada je postalo jasno da iza briljijantne melodije stoji samo njegov talenat, odlučio je da snimi pesmu sa ostatkom Bitlsa.


4. Derek and the Dominos Layla (1970)

EricClapton je u pisanju ove pesme bio inspirisan persijskom poezijom, tačnije delom Layla and Majnun, koje je Lord Byron nazvao istočnjačkim Romeom i Julijom. Priča o nemogućoj ljubavi je imala i svoju paralelu u Claptonovom životu, s obzirom na činjenicu da je bio zaljubljen u PattieBoyd, ženu svog najboljeg prijatelja, Georgea Harrisona.


5. Michael Jackson Billie Jean (1983)

Billie Jean je po Michealovom svedočenju, pesma o obožavateljkama s kojima se susretao tokom dugogodišnje muzičke karijere (prvo u grupi Jackson 5, a kasnije i kao solo izvođač). Postoji i druga teorija (koja više odgovara tekstu) po kojoj je pesma posvećena ženi koja je tvrdila da je Micheal otac njene dece. Na kraju je anonimna majka navodno završila u psihijatrijskoj bolnici.


Trenutno najcitaniji tekstovi

Pesme koje imaju izvesne slicnosti(obrade i/ili plagijati)

Citati o umetnosti

Estrada i podzemlje