DESET ČINJENICA O KULTNOM FILMU ,,KAD JAGANJCI UTIHNU”


Američki triler ,,Kad jaganjci utihnu" iz 1991. godine u režiji Jonathana Jemmyija, jedan je od najuspešnijih i najznačajnijih filmova svih vremena. Snimljen je po istoimenom romanu Thomasa Harrisa, a njegova zarada je već u prvoj nedelji prikazivanja premašila budžet koji je utrošen za snimanje.

1. Film ,,Kad jaganjci utihnu" je treći koji je osvojio pet najprestižnijih Oskara, nakon filmova ,,Dogodilo se jedne noći" i ,,Let iznad kukavičjeg gnezda", uključujući onaj za najbolji film kao jedini horor filmkoji je osvojio glavnu nagradu.  

2. Glumica MichellePfeiffer odbila je ulogu agentice FBI-ja Clarice Sterling nakon što je pročitala scenario, uz obrazloženje da ima previše gnusnih scena. Sa druge strane, za JodieFoster to nije predstavljalo problem.



3. Uloga Hannibala Lectera prvo je trebala da pripadne Gene Hackmanu. Kasnije, producenti su razmatrali da to bude John Lithgow.  

4. Lik agenta FBI-ja Dana Scully iz čuvene serije ,,Dosije X" inspirisan je likom Clarice Sterling.  

5. Veći deo filma snimljen je u Pitsburghu jer taj grad ima jako nestalan krajolik i arhitekturu, pa su tako prikazani različiti delovi zemlje.

6. Uprkos hvaljenoj ulozi, Anthony Hopkins se pojavljuje u filmu tek nešto više od šesnaest minuta.  

7. U sceni u kojoj se Clarice upoznaje s Hannibalom u filmu, Fosterova je zapravo upoznala i samog Hopkinsa.  

8. Lik Jaime Gamba, poznatijeg pod nadimkom Bufalo Bill, inspirisan je trojicom serijskih ubica: Tedom Bundyjem, Edom Geinom i Garyjem Heidnickom.  

9. Lobanja koja se nalazi na leđima moljca na posteru, inspirisana je slikom Voluptuous Death, nastalom saradnjom između legendarnog Salvadora Dalija i fotografa Philipa Hallsmana, na kojoj je sedam nagih žena poređano tako da formiraju oblik lobanje.  

10. Odnos između Lectera i agentice Clarice baziran je na stvarnom odnosu između serijskog ubice Teda Bundyja i nekadašnjeg detektiva i profesora kriminalistike Roberta Keppela.

Izvor:Kafenisanje

Trenutno najcitaniji tekstovi

Pesme koje imaju izvesne slicnosti(obrade i/ili plagijati)

Citati o umetnosti

Estrada i podzemlje