Promocija knjige ,,Filmus" ,autora Slobodana Sijana

Reditelj Slobodan Sijan imao je promociju svoje knjige ,,Filmus" u leskovackom Kulturnom centru,zasnovanu na filmovima koji su bili snimani u vreme kada je Sijan bio mlad reziser u usponu,ali moramo priznati da njegovi filmovi zare i pale i danas.Na ovoj promociji pored Slobodana Sijana prisustvovao je i njegov saradnik Miroljub Stojanovic,tako da su oni gledali da svoj dijalog pretvore u intervju,gde je Miroljub postavljao pitanja,a Sijan odgovarao,tako da su malo izasli iz okvira klasicne promocije,gde pisac i njegovi prijatelji hvale knjizevno delo.Ovde sam takodje imao dilemu da li dopunim svoj stari tekst o rediteljima ili o promocijama,ali kada sam prethodne godine kod Gorana Markovica doneo odluku da napisem poseban tekst o tom dogadjaju,resio sam da isto uradim i ovde.

Promocija ove knjige,bila je zakazana u 19 casova,a akteri su je otvorili 5 minuta kasnije.U ovom jednocasovnom dogadjaju,prva polovina je potrosena na prezentiranje intervjua publici,a druga da se odgovori na njihova pitanja.Fanovi su se pretezno zainteresovali za kultni film ,,Ko to tamo peva" gde je Slobodan Sijan pristao da im izadje u susret i oda tajne vezane za filmsku reziju uopsteno.Kako bi ste bolje bili upoznati sa tim tajnama,moracu taksativno da ih navedem,sto vama definitvno ide u prilog.

1.Za film ,,Ko to tamo peva" utroseno je 120 000 americkih dolara. 

2.Starica u filmu,bila je anonimna osoba koja je nama posluzila da imamo malo humora tokom snimanja,tipa sta ona radi na filmu,samo je vozimo tu.

3.Film ,,Ko to tamo peva" bio je sniman 21 dan.

4.Danas se filmovi dosta dobro placaju;Bjela je za ,,Montevideo" dobio 450 000 evra,a najjeftiniji film kosta 150 000 evra.

5.Problem reditelja je u tome sto je trziste malo,a oni su se namnozili.Danas vi imate ljude koji imaju iskustva na filmu,kao sto su glumci i producenti,pa se i oni upustaju u rediteljske vode,tako da danas sve manje ima posla za nas skolovane reditelje.

6.Smatram da nije u redu da se na You Tube postavljaju filmovi sa Tehnicolor tehnikom,jer kada budu prebaceni u HQ onda jako lose zvuce.Najveci problem je sto nas ne konsultuju prilikom postavljanja klipova,ali oni to rade na svoju ruku radi sticanja benefita.Umesto da detaljno pregledaju materijal,oni ga puste u fulu da se postavi,pa kako ispadne,ispalo je.

7.Osobe koje se bave ilegalnom prodajom i rezanjem diskova,njima nije bitna sadrzina,nego samo sta je popularno da bi prodali.Oni retko koji film premotaju,uglavnom ubace disk,prekopiraju i rezu.

8.Savremena tehnika donela je neke dobre,ali i neke lose stvari.Recimo,kod pisanja scenarija,vi ste morali da kucate na pisacoj masini,pa da makazama secete delove tekstova i lepljivom trakom ih lepite na drugo mesto,kada menjate scenario,a na stara mesta nalepite parce papira na kome ste napisali neku rec ili recenicu.Danas na kompjuteru mozete da kucate i prepravljate kako hocete.Ono sto je lose jeste sto danas mozete da smislite pricu,nasnimate kadrove moblinim telefonom i tako napravite film,postavite ga na You Tube i preko noci postajete popularni.Tako se mnozi konkurencija i tako mnogi uposljeni ostaju bez posla.

9.Planiram da uradim jedan film o svom trosku,jer drzava na svake tri godine izdavaja pare za kulturu.Mozda je to i dobro sto tako rade,da se vidi kako se snalazite u svetu rediteljstva.Na ovu ideju sam dosao zahvaljujuci svom iskustvu kada sam predavao na dramskom fakultetu.Savetovao sam studentima glume da se sami izbore za uloge i da rade dugometrane filmove,i oni su to resili,tako sto su snimili film o svom trosku;sami uradili i scenario i reziju.Setio sam se toga i tako dosao na ovu ideju,pa cemo videti,ali morate biti svesni da film ne moze da zazivi ako nema popularnih glumaca,a oni ne snimaju gratis,vec su jako skupi.

10.Ko radi filmove da bi se ostvario kao reditelj,bolje da ih ne radi.Filmovi se rade da bi ste u tome uzivali.

11.Ja kada gledam film,nije bitno da li je moj ili tudji,mene interesuje prica,a ne tehnologija.

To bi bile neke najbitnije stvari vezane,ne samo za ovu promociju,vec i za filmsku industriju uopste.Ostaje mi samo da navedem kakav je Slobodan Sijan sa svojim fanovima.

Sta tu reci,upoznao sam ga pre 3 godine,ovo mi je drugi susret sa njim i ne vidim promenu;vidim da je covek korektan sa publikom.

Trenutno najcitaniji tekstovi

Pesme koje imaju izvesne slicnosti(obrade i/ili plagijati)

Citati o umetnosti

Estrada i podzemlje